Velkommen til Pals Kaffe. Pals er en familiebedrift som ble etablert i 1936. Siden 1964 har vi drevet kaffeproduksjon i Norge. Vi både produserer og importerer diverse bake- og konditorvarer, men kaffe er på mange måter vår viktigste vare. Vårt rike utvalg av bakverk som passer godt til kaffen – som f.eks. croissanter og makroner – er kanskje det viktigste som skiller oss fra andre kaffeleverandører.

Pals er medlem av Speciality Coffee Association, som promoterer spesialkaffe (kaffe som har en tydelig adresse og karakteristisk smak), og Norsk Kaffeinformasjon, som er et opplysningskontor for kaffe.

I tillegg et stort utvalg kaffe (se nedenfor), tilbyr vi kurs i kaffeferdigheter for nybegynnere og viderekommende. Ta kontakt med Lise dersom du/dere ønsker mer infomasjon eller å delta på cupping.

Selskapskaffe

Pals Selskapskaffe er sammensatt av kaffebønner fra Sør-og Mellom-Amerika, Indonesia og Afrika. Resultatet er en velbalansert kaffe med lett, frisk syrlighet og god aroma. Kaffen er normalbrent, og finnes i forskjellige pakningsstørrelser og malingsgrader, samt som hel kaffe.

Pals Prima

Pals Prima er sammensatt av kaffe hovedsakelig fra Sør- og Mellom-Amerika og Kenya. Pals Prima er en mild, behagelig og rund kaffe med middels fylde. Kaffen er normalbrent, og finnes i forskjellige pakningsstørrelser og malingsgrader.

Etiopia Sidamo

Etiopia Sidamo har en frisk aroma av bergamot, med toner av jasmin og sitron. Den lange og friske smaken har et tydelig og behagelig preg av sitrus og melkesjokolade. Kaffe fra Etiopia kalles ofte for Mocca, etter en havneby i Yemen hvor kaffen ble fraktet videre til resten av verden.

Kenya Meru

Kenya Meru er en frisk og fruktig kaffe som passer til friske desserter. Meru-distriktet ligger ved foten av Mount Kenya, som ligger sentralt i Kenya. Kaffeplantene i dette distriktet vokser i næringsrik vulkansk jord i 1500–2100 meters høyde. Den næringsrike jorden er med på å gi kaffen en fyldig og frisk smak.

India Malabar

India Malabar har en helt spesielt og karakteristisk smak. Smaken er svært fyldig og har ingen syrlighet. Det er et tydelig preg av tobakk og nøtter i denne kaffen.

Den særegne smaken kommer fra behandlingen av bønnene. Etter høsting og tørking blir de lagt i store, åpne haller langs Malabar-kysten i det sørlige India. Når monsoon-regnet kommer inn over land blir bønnene våte av regn og sjøvann, før de igjen tørkes av solen. Denne prosessen blir gjentatt flere ganger før kaffen til slutt pakkes i sekker og sendes til Pals.

Nicaragua

Nicaragua er både Fairtrade-sertifisert og økologisk dyrket. Den er dyrket 1200–1400 m.o.h. i området Estelì som ligger nordvest i landet. Smaksnotater: Røstede mandler, sjokolade, mild søtsmak, myk, balansert.

Guatemala Fairtrade

Guatemala Fairtrade er en kaffe av nøye utvalgte bønner fra Guatemala. Smaken er søt og rund, med en lett syrlig avslutning. Kaffen er dyrket i vulkansk jord i de Guatemalske fjell. Den lange modningsprosessen til bærene er det som gir den søte smaken. Bærene blir plukket for hånd.

I tillegg til vanlig espresso tilbyr vi nå følgende varianter: faitrade, økologisk/fairtrade og koffeinfri. Vi importerer også "ekte" italiensk espresso laget av Cellini.

Vår espressokaffe er brent på en skånsom måte. Videre er den pakket slik at oljeutskillelsen blir minimal. Det gjør at man ikke får problemer med at kaffekvernen tilstoppes. Alle våre espresso-varianter er 100 % arabica.

Pals ble etablert i 1936. Da solgte vi egenprodusert margarin som vi leverte på dørene til private husholdninger. I 1964 startet vi produksjon av kaffe. Våre kunder, den gang som nå, er hovedsakelig bakeriutsalg, kaffebarer, hoteller og kantiner.

De første tiårene solgte vi kun blandinger med forskjellige typer bønner (arabica og robusta) fra ulike regioner. På 90-tallet kom to trender som førte til store endringer i kaffebransjen. For det første ble det populært med såkalte rene kaffetyper. Det som kjennetegner rene kaffetyper er at alle bønnene er av samme art og kommer fra samme område (single origin) eller gård (single estate). Kaffe gikk fra å være en kjedelig hverdagsvare til å bli et eksklusivt produkt med smakseksperter. På samme måte som en sommelier kan hjelpe deg å velge en flaske vin, har kaffebarene baristaer med dyptgående kunnskap om bønner og trakteteknikker.

Den andre store trenden som skjedde på 90-tallet var at kaffebar-kulturen, som er basert rundt espresso-kaffe, spredte seg fra Italia til resten av verden. Amerikaneren Howard Schultz var pådriver for denne utviklingen. Han ble fascinert av kaffekulturen i Italia og mente at denne kunne og burde bringes til resten av verden. I 1987 kjøpte han Starbucks, som på den tiden kun bestod av ett brenneri og syv kaffebarer på USAs vestkyst. Ti år senere hadde Starbucks ekspandert over hele USA med mer enn tusen nye kaffebarer. Det tok ikke lang tid før grundere i Norge startet de første kaffebar-kjedene her til lands. For vår del innebar denne trenden at vi ble mye mer fokusert på espresso-kaffe.

Det siste tiåret har vært preget av en mye større bevissthet rundt kaffebøndenes levekår (Fairtrade kaffe) og måten bønnene dyrkes på (økologisk kaffe). Vi er stolte av å ta del i et prosjekt i Guatemala sammen med Baker Hansen som går ut på å renovere hus i en liten landsby. Ved å sette inn nye komfyrer er vi med på å bedre inneklimaet slik at færre dør tidlig fra lungesykdommer. Du kan lese mer om prosjektet (på side 20) i vår kaffebrosjyre.

Pals er en familiebedrift, her representert ved 2. og 3. generasjon.

Oversikt

Cappuccino

Cappuccino er oppkalt etter cappucciner-munkene i Toscana i Italia. Det blir sagt at cappuccinos utseende skal ligne munkenes klær – en lang brun kappe med myke, hvite blondekrager. Cappuccino er satt sammen av espresso, steamet melk, og melkeskum.

Kilde: wikimedia

Kaffe latte / café au lait

Kaffe latte eller café au lait, som den heter i Frankrike, er den mest vanlige kaffedrikken i Europa. Drikken består rett og slett av en espresso blandet med steamet melk.

Kaffe mocca

Kaffe mocca er en kaffe latte som er tilsatt sjokoladesaus og/eller sjokoladepellets.

Macchiato

Macchiato betyr "merket med" eller "flekket" på italiensk. Det fulle navnet på drikken er espresso macchiato. Den består av ett shot espresso med en flekk steamet melkeskum. Serveres i en espresso-kopp med en liten skje.

Cortado

Cortado er ikke blant de italienske kaffe typene, men en spansk drikk.

Americano

Kaffedrikken americano skal ha blitt laget for å tilfredstille amerikanske soldater som var stasjonert i Italia etter 2. verdenskrig. De var ikke vant til å drikke espresso, som angivelig var for sterk for deres smak. Løsningen ble å tilsette litt vann og slik ble americano til.

I denne filmen fra vår Guatemala-tur i 2016 kan du se hvordan kaffen blir til – fra bær på en busk til bønne i en pose.

Lise Raanaas Haavind

Produktsjef Kaffe

Lise sitter i styret i Norsk Kaffeinformasjon, og har bred kunnskap om kaffemarkedet i Norge. Hun har en bachelor i International Hospitality Management fra Lausanne, Sveits. Før hun begynte i Pals jobbet hun blant annet på Lysebu og Radisson Hotell.

E-post: lise.raanaas@pals.no

Tommy Lehre

Kaffemester

Tommy har gjennomført Coffee Sommelier-utdannelse i regi av Beverage Academy. I tilegg har han barista-opplæring fra både Norsk Kaffeinformasjon og Barista School. Tommy kom til semifinalen under NM i cup-testing i 2017. Før han begynte hos Pals drev Tommy en kafe som franchisetager.

E-post: tommy.lehre@pals.no

Rasmus Heuch

Driftsleder kaffebrenneriet

Rasmus sitter i fagutvalget i Norsk kaffeinformasjon, og er lidenskapelig opptatt av smak og kvalitet. Han har en 5-årig mastergrad i bioteknologi fra NTNU i Trondheim. Før han begynte hos Pals jobbet Rasmus som produksjonsleder for sider og vin hos Egge Gård, og som bryggerisjef hos Svensefjøset mikrobryggeri.

E-post: rasmus.heuch@pals.no